Bijna iedereen heeft wel eens op skeelers of rolschaatsen gestaan. Skeeleren is populairder dan ooit. Steeds meer mensen ontdekken skeeleren als een leuke en laagdrempelige sport om lekker in beweging te blijven. Maar ondanks dat het erg leuk en gezond is om te gaan skeeleren, zorgt het soms ook voor problemen. Veel mensen hebben last van pijn bij het skeeleren. Deze pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn in veel gevallen makkelijk te verhelpen. Bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste skeelers.
Welke skeelers koop ik?
- Koop skeelers bij voorkeur in de winkel. Zo kun je verschillende modellen passen en je laten adviseren over de pasvorm die het best bij jouw voet past.
- Het passen van skeelers kun je het beste aan het einde van de dag doen, aan het einde van de dag is de voet wat meer opgezet dan aan het begin van de dag. Dit voorkomt de aankoop van een skeeler die in de ochtend heerlijk zit, maar de al snel kan gaan knellen.
- Bepaal welk type skeeler het best bij je past. Er zijn namelijk verschillende types skates. Zo zijn er stunt skates, speed skates en (recreatieve) tourskates. Dit laatste type is het meest geschikt voor recreanten die regelmatig een tocht willen maken op skeelers. Dit komt door de grotere wielen die meer stabiliteit geven. Bij stunt skates zijn deze wielen veel kleiner ,zodat het makkelijker is om scherpe bochten te kunnen maken en snel te kunnen draaien. Speedskates hebben een combinatie van grotere wielen, maar vaak een lagere schoen.
- Maak indien mogelijk een korte proefrit met de skeelers. Irriteert de skeeler bij een kort stukje al vrij snel, dan is het waarschijnlijk beter om nog even verder te kijken naar andere maten/modellen.
Waarom heb ik pijn bij het skeeleren?
Bij het skeeleren maakt de voet totaal andere bewegingen dan bijvoorbeeld bij het hardlopen. Veel mensen krijgen last van krampen in de voeten bij het skeeleren of hebben het gevoel dat er geen bloed meer in de voet komt. Ook pijn aan de schenen, de buitenkant of aan de onderkant van de voeten komt regelmatig voor. Dit heeft er mee te maken dat de voeten tijdens het skeeleren veel harder moeten werken om de balans te behouden .
Bij het skeeleren is het gedeelte dat contact maakt met de grond klein. Alleen de wielen maken namelijk contact met de grond. Hierdoor sta je op een heel smal stuk, terwijl het lichaam gewend is dat de hele voet een direct contact heeft met de grond. Daarnaast sta je bij het skeeleren met de voeten naar binnen gekanteld. Hierdoor moeten de spieren in de voeten en de benen veel meer corrigeren dan bij het hardlopen. Doordat deze spieren harder moeten werken dan ze gewend zijn kunnen deze gaan verkrampen of kun je flinke spierpijnen krijgen in je voeten of in je benen.
4 tips voor als je wilt gaan skeeleren
- Bouw het skeeleren rustig op. Het is natuurlijk erg verleidelijk om meteen te kijken hoe ver je kunt gaan op je skeelers. Houdt er rekening mee dat de spieren in je lichaam het vaak (nog) niet gewend zijn om de specifieke skeeler beweging te maken. Zorg er dan ook voor dat je het skeeleren rustig opbouwt. Een goede regel om aan te houden is om de afstand of de duur van de tocht met maximaal 10% per week toe te laten nemen. Zo voorkom je dat je te snel te veel gaat doen en laat je het lichaam rustig wennen aan deze nieuwe belasting.
- Wissel in tempo. Door te wisselen in tempo’s tijdens het skeeleren geef je je lichaam steeds een andere prikkel. Hierdoor verbetert je conditie sneller en worden je spieren sterker.
- Oefen om de stabiliteit van je voeten te verbeteren. Oefeningen die voor het skeeleren erg goed werken zijn het squatten op één been of het staan op één been op een balansbal.
- Indien er toch klachten ontstaan bij het skeeleren kan het goed zijn om langs te gaan bij een podotherapeut. Vaak kunnen klachten door een persoonlijk oefenprogramma of ondersteuning door middel van zolen verholpen worden.