De achillespees is de grootste en sterkste pees van ons lichaam en verbindt het hielbeen met de kuitspier. In de ruimte tussen het hielbeen en de voorzijde van de pees zit een kleine met vocht gevulde ruimte, de slijmbeurs.
Veel mensen zijn een beetje scheef. Meestal kan het lichaam dit zelf goed corrigeren en zult u hier niks van merken. Wanneer het lichaam zelf minder soepel wordt, zal het steeds lastiger worden om zichzelf te blijven corrigeren.
Dit is een ontsteking van een gewrichtskapsel van de voorvoet en geeft een stekende of zeurende pijn.
Bij een hallux abducto valgus groeit de grote teen scheef in de richting van de andere tenen. Het scheefgroeien van de grote teen kan gevolgen hebben voor de rest van de voet.
Op een röntgenfoto is bij een kwart van alle mensen een kalkuitsteeksel te zien. Dit geeft zelden klachten en hoeft niet behandeld te worden.
Een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Als de zenuw beklemd is, kan dit klachten geven als brandende/scherpe/snijdende pijn, tintelingen, uitstraling naar de tenen, doof gevoel en zwelling.
Een te bolle nagel geeft vaak klachten omdat de nagelranden in de huid drukken. De podotherapeut kan met behulp van een nagelbeugel de nagel corrigeren, zodat deze geen klachten meer geeft.
Een siliconenorthese (verder te noemen orthese) is een teenstuk of teenspalk om afwijkende teenstanden te corrigeren. Ook kan een orthese drukplekken tussen of op de tenen ontlasten.
Pijn en zwelling rond de binnenenkel. De voet staat recht, maar de pees is ontstoken. Er kan een scheur in de pees zitten. In dit stadium is de enkel pijnlijk.
Herhaal de rekoefeningen 2 à 3 maal daags voor een optimaal resultaat. De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn.
De ziekte van Sever is een overbelasting van de nog onvolgroeide groeischijf van de hiel. Er is sprake van pijn en drukpijn. Ook kan er een geringe zwelling ontstaan ter plaatse van de aanhechting van de achillespees op het hielbeen.
Herhaal de spieroefeningen 2 à 3 maal daags voor een optimaal resultaat. De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Onderstaande oefeningen nemen toe in moeilijkheidsgraad. Na één week kan de volgende oefening gekozen worden.
Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen. De nagel is dan in de huid gegroeid en kan zorgen voor irritatie, pijn en een ontsteking
Veel voetklachten kunnen behandeld worden door middel van podotherapeutische zolen. Dit zijn flexibele inlegzolen.
MENU