nagelbeugel tegen ingegroeide nagels
Een ingegroeide teennagel of unguis incarnatus kan ontzettend pijnlijk zijn en wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende vorm van de nagel. Een te kromme nagel, te bolle nagel of tunnelnagel kan ervoor zorgen dat de nagel hard tegen de huid gaat drukken. Doordat de nagel steeds wat verder groeit, groeit de nagel steeds iets verder de huid in en neemt de druk op de huid toe. Deze druk kan behoorlijk pijnlijk zijn en soms zelfs tot een ontstoken teen of wondje onder de nagel leiden.

Wat is een nagelbeugel?

Een nagelbeugel is een manier om een ingegroeide teennagel te behandelen. Een nagelbeugel wordt door de podotherapeut gemaakt van een chroomstalen draad. Geen enkele nagel is hetzelfde en dus wordt elke beugel ter plekke gemaakt zodat de beugel goed aansluit bij de vorm van de nagel. De beugel zorgt ervoor dat de druk van nagel op de huid verminderd. Dit gebeurt doordat de beugel op spanning gebracht kan worden en hierdoor de vorm van de nagel geleidelijk zal veranderen.

Hoe verloopt het plaatsen van een nagelbeugel?

Het toepassen van een nagelbeugel wordt ook wel orthonyxie genoemd. Een behandeling begint met het verwijderen van eventuele scherpe randjes of hoekjes aan de nagels. Nadat deze verwijderd zijn zal de podotherapeut het chroomstalen draag vormen naar de vorm van de nagel. Als de beugel de juiste vorm heeft dan wordt deze voorzichtig op de nagel geschoven en op spanning gebracht. Als laatste wordt de beugel vastgelijmd met een gel die geschikt is voor gebruik op de nagels.

Waarom is een vervolgbehandeling nodig?

De nagelbeugel zorgt ervoor dat de vorm van de nagel geleidelijk veranderd. Het begeleidt de nagel zodat deze qua vorm steeds wat platter groeit. Afhankelijk van hoe snel de nagel groeit is het nodig om de beugel te herplaatsen. Door het groeien van de nagel groeit de beugel ook steeds iets verder naar voren. Daarnaast verandert de vorm van de nagel langzaam waardoor de vorm van de beugel ook weer bijgesteld moet worden. In de meeste gevallen is het nodig om de beugel om de 8 weken van de nagel af te halen, opnieuw te vormen en vervolgens weer te herplaatsen. De podotherapeut herhaalt deze behandeling tot de klachten verdwenen zijn of de nagel de gewenste vorm heeft.

Waar moet ik rekening mee houden?

In het dagelijkse leven heeft u geen beperkingen bij het dragen van de nagelbeugel. U kunt er gewoon mee douchen, zwemmen, sporten of op blote voeten lopen. Bij het grootste deel van de patiënten kan de vorm van de nagel blijvend veranderd worden. Soms is het echter nodig om de behandeling na verloop van tijd te herhalen en opnieuw een beugel te plaatsen.
Heeft u zelf last van een ingroeiende teennagel of kent u iemand met deze klachten? Bel dan naar 033-4766266 voor het maken van een afspraak zodat we kunnen bekijken of het plaatsen van een nagelbeugel voor u een oplossing kan zijn.

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op voor advies of het maken van een afspraak.

Op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 kunt u telefonisch contact met ons op te nemen op het telefoonnummer (033) 476 62 66. Indien gewenst kunt u ons ook per e-mail bereiken op het e-mailadres info@podotherapieeemland.nl.

Facebook
WhatsApp
Email
MENU