Hielspoor - Podotherapie Eemland Amersfoort
Een pijnlijke hiel is ontzettend vervelend. Het kan je flink beperken in het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, het sporten soms (tijdelijk) onmogelijk maken of ervoor zorgen dat de eerste stappen in de ochtend erg pijnlijk zijn. Een van de mogelijke oorzaken van deze pijnklachten kan hielspoor zijn. Maar wat is hielspoor, hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen van hielspoor en belangrijker nog: hoe kom ik van hielspoor af?

Is het wel hielspoor?

Hielspoor is een term die iedereen wel eens gehoord heeft. Er is ook meer dan genoeg informatie over te vinden. Toch is het vaak niet hielspoor dat de pijn onder de hiel veroorzaakt. Het hielspoor zelf is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat onder de voet op de hiel. Dit is echter niets meer dan een symptoom dat kan optreden bij een overbelaste peesplaat. Het hielspoor zelf is dan ook niet pijnlijk, maar kan ontstaan bij langdurige overbelasting van de peesplaat onder de voet.

De peesplaat onder de voet loopt van de hiel richting de vijf tenen. De peesplaat zorgt er tijdens het lopen voor dat de voet zijn vorm behoudt, er kracht gezet kan worden en er energie opgeslagen wordt. De pees (plantaire fascie) is dus erg belangrijk bij het lopen. Doordat de peesplaat onder de voet zo belangrijk is, wordt hij ook flink belast bij elke stap. Hierdoor kan de pees onder de voet overbelast raken en in sommige gevallen zelfs ontsteken, dan is er sprake van een fasciitis plantaris.

Symptomen:

Een overbelaste peesplaat kenmerkt zich vaak door een scherpe pijn en/of gevoel van druk onder de hiel, soms straalt de pijn ook door in de holte van de voet richting de tenen. De pijn begint vaak niet zo heftig en is in het begin meestal niet constant aanwezig. In het begin zijn het vaak de momenten na het uit het bed stappen die pijnlijk zijn. Ook het opstaan na een tijd gezeten te hebben kan dan klachten geven. Wanneer de klachten niet behandeld worden, dan is het mogelijk dat de pijn steeds vaker aanwezig is en ook kan de pijn onder de hiel steeds wat verder toenemen.

Oorzaken:

Er zijn veel verschillende oorzaken van overbelaste of ontstoken peesplaat. Mensen die veel sporten en daar veel bij springen of rennen lopen een groter risico op het overbelasten van de peesplaat onder de voet. Daarnaast zijn ook de intensiteit van trainingen, de ondergrond, het schoeisel, het gewicht en de conditie van invloed op de kwetsbaarheid voor deze hielklachten.
Het zijn echter niet alleen sporters die last kunnen krijgen van de plantaire fascie. Ook wanneer er sprake is van een trauma, bijvoorbeeld het ongelukkig landen na een sprong of het misstappen op een stoepje, kunnen er klachten aan de peesplaat ontstaan.
Tot slot heeft ook de afwikkeling van de voet (te veel naar buiten of te veel naar binnen) invloed op het ontstaan van de klachten. Net als het hebben van een holle of juist een platte voet.

Behandeling:

Afhankelijk van factoren die bij jou van invloed zijn op het ontstaan van de klachten kan er gekozen worden voor een behandelmethode. Het is verstandig om dit te laten beoordelen door een podotherapeut en samen voor de juiste behandelmethode te kiezen. Mogelijkheden zijn:

Heb jij klachten aan je hiel of herken je iemand in je omgeving in deze tekst? Bel dan op werkdagen naar 033-4766266 voor meer informatie of het maken van een afspraak. Ben je jonger dan 15 jaar en heb je klachten aan je hiel? Dan kunnen de klachten ook een andere oorzaak hebben, lees er hier meer over: https://podotherapieeemland.nl/morbus-sever-hielpijn-bij-kinderen/

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op voor advies of het maken van een afspraak.

Op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 kunt u telefonisch contact met ons op te nemen op het telefoonnummer (033) 476 62 66. Indien gewenst kunt u ons ook per e-mail bereiken op het e-mailadres info@podotherapieeemland.nl.

Facebook
WhatsApp
Email
MENU