Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever of de ziekte van Sever is een veelvoorkomende voetblessure bij sportende kinderen. Het is een overbelasting van de nog onvolgroeide en dus kwetsbare groeischijf in de hiel. Morbus Sever komt dan ook  alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten, meestal is dit tussen de 7 en 14 jaar. De pijn bevindt zich bij Morbus Sever met name aan de achterzijde van de hiel en is vooral tijdens en na het sporten of wandelen aanwezig. De pijn trekt langzaam weg bij rust. In sommige gevallen is er ook een lichte zwelling te zien aan de achterzijde van de hiel.

 

Hoe ontstaat Morbus Sever?

Morbus Sever komt vaker voor bij kinderen die veel sporten en daarbij veel moeten rennen en springen. Het rennen en springen zorgt voor een zwaardere belasting van de groeischijf, onder andere doordat de trekkrachten van de achillespees op de groeischijf bij deze bewegingen veel groter zijn dan bij het lopen. Ook een snelle toename van de sportbelasting kan bijdragen aan het ontstaan van Morbus Sever, zoals bij het begin van het voetbal- of hockeyseizoen na de zomervakantie. Daarnaast kan een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen toe kantelen van de voet, bijdragen aan het ontstaan van Morbus Sever. Andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van Morbus Sever kunnen zijn: overgewicht, verkorte hamstrings of kuitspieren, veel op blote voeten lopen of een trauma.

Therapie:

De behandeling van Morbus Sever is er op gericht om de pijnklachten te verminderen onder andere door de trekkracht van de achillespees op de hiel te verminderen. De behandeling kan nodig zijn totdat de groeischijf volgroeid is. Bij meisjes is dit gemiddeld op het 14e jaar en bij jongens op het 16e jaar. Behandelingen die toegepast kunnen worden zijn:

  • Podotherapeutische zolen
  • Schoenadvies
  • Adviezen over belasting/belastbaarheid
  • Taping
  • Rekoefeningen

Herkent u deze klachten bij uw zoon of dochter? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Bellen kan naar 033-4766266.

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op voor advies of het maken van een afspraak.

Op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 kunt u telefonisch contact met ons op te nemen op het telefoonnummer (033) 476 62 66. Indien gewenst kunt u ons ook per e-mail bereiken op het e-mailadres info@podotherapieeemland.nl.

Facebook
WhatsApp
Email
MENU