Uitleg aandoeningen

Home » Uitleg aandoeningen

Artrose

In een gewricht zijn de botuiteinden omkleed met kraakbeen. Bij artrose slijt dit kraakbeen waardoor er klachten ontstaan aan een of meerdere gewrichten.
Symptomen zijn stijfheid (met name ‘s ochtends), pijn, bewegingsbeperking en instabiliteit van het gewricht. Soms zijn gewrichten ontstoken. Artrose kan niet genezen. Artrose kan ontstaan en verergeren door een bepaalde stand van voeten of knieën. Er kan een orthese worden vervaardigd of er kunnen corrigerende zolen worden vervaardigd om de klachten te verlichten.

Hamertenen

De gewrichtjes van de tenen staan gebogen. De reden hiervan is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve orthese en / of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.

Scheefstand grote teen

De grote teen groeit scheef in de richting van de andere tenen en dit kan drukproblemen geven bij de andere tenen maar ook bij de grote teen zelf. Hier kan zich zelfs een slijmbeurs ontwikkelen. Verder kan dit ook problemen geven in het grote teen gewricht zelf. De scheefstand van de grote teen ontstaat door het doorzakken van de voet. Verergering van de teenstand kan voorkomen worden met behulp van podotherapeutische zolen. De druk tegen de schoen kan verminderd worden met behulp van een teenspalk (orthese).Het dragen van de juiste schoenen is uiteraard zeer belangrijk.

Ziekte van Sever

Een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. De pijn zit met name aan de onderzijde / achterzijde van de hiel en ontstaat vooral na belasting. Vooral actieve kinderen in de groei kunnen hier last van hebben. Als het hielbeen uitgegroeid is, verdwijnt de klacht. Tot die tijd kunnen schokabsorberende zolen de klachten verhelpen. Ook rust kan voorgeschreven worden.

Platvoeten of knikvoeten

De voet is doorgezakt. Op verschillende plaatsen in de voet kunnen pijnklachten en vermoeidheidsklachten ontstaan na langdurig lopen en staan. Meestal bevinden deze klachten zich in de voetholte en binnenzijde van de voet. De voetstand kan gecorrigeerd worden met correctiezolen. Meestal is het gebruik van deze zolen tijdelijk en herstelt de voetstand weer.

Afwijkend looppatroon

Met de voeten naar binnen gedraaid lopen, tenengang:
Deze kinderen struikelen vaker dan hun leeftijdsgenootjes. Klachten kunnen optreden in de voorvoet, achillespees en knieën. De oorzaak kan liggen in de heupstand, onderbeenstand en voetstand. De afwikkeling kan gestuurd worden met behulp van zolen. Het dragen van deze zolen is tijdelijk.

Kniepijn

De pijnklachten treden met name op bij lang zitten en bij belasten. De binnenzijde van de knieschijf is drukpijnlijk. De oorzaak ligt vaak in het ‘ontsporen’ van de knieschijf. Een afwijkende voetstand kan deze ontsporing versterken. De voetstand kan gecorrigeerd worden met correctie zolen. Hiermee worden 80% van de knieklachten verholpen.

Knieklachten

Klachten aan de patellapees(kniepees) ontstaan meestal door overbelasting. Deze klacht komt vooral bij sporters voor. Dit geeft pijn aan de onderkant van de knieschijf. Er kunnen ontstekingsverschijnselen zijn. Er zal rust worden voorgeschreven en er kunnen corrigerende zolen worden vervaardigd.

De kniebanden, ook wel collaterale banden, zitten aan de zijkanten van de knie. Eén aan de binnenkant en één aan de buitenkant van de knie. Wanneer deze overbelast raken geeft dit klachten aan de zijkanten van deze knie. Een overbelasting van de kniebanden kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten en benen. De stand kan gecorrigeerd worden door podotherapeutische zolen.

Peesontsteking

Ontsteking van de aanhechting of verloop van een spier op het bot. De belangrijkste symptomen van een peesontsteking zijn pijn en irritatie op de plek van de ontsteking. Soms kan er een rode, warme en/of gezwollen plek zijn. Dit geeft vaak een stekende pijn en de plaats van de ontsteking is drukpijnlijk. Eerst is er vooral pijn ná inspanning, maar als de ontsteking toeneemt is er ook pijn tijdens het sporten en daarna zelfs in rust. Er kan een taping worden aangelegd (sporttape of medical tape). Er kunnen podotherapeutische zolen worden vervaardigd om de betreffende pees te ontlasten. Bij sommige Achillespeesblessures kan ook shockwave therapie worden toegepast.

Ingegroeide teennagels

Bij kinderen zijn de teennagels erg dun. In combinatie met transpirerende voeten kan de nagel makkelijk door de huid snijden. Dat gebeurt met name als de nagels niet goed geknipt worden, of zelfs worden afgescheurd.
Vaak ontstaat een ontsteking met ‘wild vlees’ in de nagelwal. De uitgroei van de nagel moet begeleid worden met verbanden/tamponages. Wegknippen of wegsnijden van de nagelhoek is niet juist en houdt het probleem in stand.

Zenuwbeknelling

Dit geeft tintelingen en uitstralende pijn in de voet. De meest voorkomende zenuwbeknelling is een zenuwbeknelling in de voorvoet, een Mortonse neuralgie. Dit kan een doof gevoel, tintelingen en uitstralende pijn richting de tenen geven. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de (voor)voet. Er kan een orthese vervaardigd worden of er kunnen podotherapeutische zolen vervaardigd worden om de beknelling op te heffen/te voorkomen.

Standsafwijking van de voeten

Een verkeerde stand van de achter/midden voet die klachten kan veroorzaken in de pezen en spieren rondom enkel. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen.
Er is een duidelijk verband tussen scheefstand van de voeten en knie-, heup- en rugklachten. Er kunnen corrigerende zolen vervaardigd worden om de voetstand te herstellen.

Screening

Als u als diabeet komt voor een screening wordt er gekeken naar uw zenuwen, of u alles nog goed voelt, de doorbloeding wordt gecontroleerd en de druk onder uw voeten wordt opgemeten. U komt in aanmerking voor een screening door de podotherapeut als u Diabetes type 2 hebt en een SIMMs-klasse van 2 of hoger.

Vermoeide benen

Spataderen kunnen duidelijk zichtbaar zijn op de (onder)benen, maar soms zitten ze diep. Ze kunnen klachten geven als vermoeide, zware benen. Ook kan zwelling van de enkels en voeten optreden, met name bij staan en zitten.
Bekend zijn de gezwollen enkels en voeten na een lange zit, zoals na een vlieg- of busreis.
Wij meten hiervoor compressiekousen aan.

Ingegroeide teennagels

Komt meestal voor bij een grote teen. De binnen – of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en veroorzaakt pijn en een ontsteking. De oorzaak kan liggen in het verkeerd knippen van de nagel, afwijkende nagelvorm en dragen van krap schoeisel. De uitgroei van een kromme nagel is met een nagelbeugel te begeleiden. Een dun stalen draadje wordt om de nagel gebogen en vastgemaakt. Door iedere 6 weken de beugel rechter te buigen en op spanning te zetten wordt de nagel geleidelijk gecorrigeerd.

Standsafwijking van de tenen

Bij een standsafwijking van de tenen staan de teengewrichtjes gebogen. De reden hiervoor is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve teenspalk (orthese) en/of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.

Ook kan een scheurtje in het steunweefsel onder de voet leiden tot een langzaam verergerende scheefstand van een teen: het predislocatiesyndroom.

Springschenen

Dit is een overbelasting van de binnenkant van het scheenbeen. De oorzaak hiervoor is de overbelasting van bepaalde spieren. Deze spieren zorgen voor overmatige trekkrachten aan het scheenbeen waardoor er een botvliesontsteking kan ontstaan met microscheurtjes in het bot. De pijn begint meestal tijdens het sporten. Er kunnen podotherapeutische zolen worden vervaardigd om de trekkrachten op de spieren te verminderen. Shockwavetherapie een effectieve behandeling die wij toepassen. Preventief kunnen compressiekousen gebruikt worden.

Overdruk

Veel oudere mensen hebben het gevoel dat ze op “botjes lopen”. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de voorvoet slechter van kwaliteit wordt of verdwijnt. Er kunnen drukverdelende podotherapeutische zolen met demping worden vervaardigd.

Overdruk bij diabetici

Een combinatie van druk en wrijving brengt een risico met zich mee bij de diabetische voet. Omdat u minder voelt, kan de druk en wrijving, bijvoorbeeld door uw schoenen een wond veroorzaken. De wond geneest meestal slecht vanwege de diabetes en de overdruk die blijft bestaan doordat u minder voelt. Bij overdruk op uw voeten kunnen er zolen aangemeten worden om deze druk te verminderen.

Overdruk bij reuma

Afwijkende voetstanden / teenstanden kunnen hinderlijke drukplekken geven ter hoogte van voorvoeten en tenen. De huid loopt hierdoor het risico kapot te gaan. Het wondje dat zo ontstaat, kan bij niet op tijd ingrijpen leiden tot vervelende ulcera. Er kan een orhese gemaakt worden of er kunnen zolen vervaardigd worden voor een betere drukverdeling.

Voorvoetklachten

Door het breder worden van de voetvorm en door een afwijkende voetstand ontstaat vaak verhoogde druk en pijn ter hoogte van de voorvoet en de binnen- / buitenzijde van de voet. Deze verhoogde drukkrachten kunnen leiden tot verergering van de gewrichtsontstekingen en verergering van de vergroeiingen. Een protectieve orthese en / of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.

Instabiliteit

Ouderen struikelen vaak omdat de voeten niet stabiel zijn. Dat komt omdat de coördinatie van de spieren verminderd. Een kleine balansverstoring is dan voldoende om te vallen. Stevig schoeisel en podotherapeutische zolen zorgen voor meer stabiliteit, waardoor het vallen verminderd.

Hielspoor

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van een peesplaat: de fascia plantaris. Een fasciïtis plantaris is een veel voorkomende ontsteking van de peesplaat onder de voeten. Dit geeft pijn rond de hiel. Kenmerkend hiervoor is pijn in de ochtend na het opstaan en na een periode van rust. De ontsteking onstaat door een te grote trekkracht op de peesplaat. Dat ontstaat meestal door het doorzakken van de voeten. Bij ernstige klachten wordt een taping aangelegd. Met behulp van podotherapeutische zolen wordt de trekkracht van de peesplaat verminderd. Dat moet normaliter tot genezing leiden binnen twee maanden. Mochten daarna nog klachten bestaan, dan wordt shockwavetherapie toegepast.

Op zoek naar meer informatie?
MENU
Let op: Let op: Onze telefonische bereikbaarheid is aangepast. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 uur.