Piekbelasting op het kniegewricht bij hardlopen is veel hoger dan bij wandelen, waarbij piekbelasting wordt geassocieerd met het ontstaan van knieartrose. Hardlopers hebben echter geen bijzonder hoog risico van artrose in vergelijking met wandelaars.
Dat concluderen Canadese onderzoekers. Voor hun onderzoek naar de biomechanische impact van hardlopen in vergelijking met wandelen brachten de onderzoekers reflecterende merktekens aan op armen en benen van de deelnemers. Ze filmden met speciale hogesnelheidscamera’s wat er gebeurde tijdens wandelen of hardlopen. Daarbij keken ze niet alleen naar piekbelasting, maar ook naar belasting per afstandseenheid. Tijdens wandelen is de impact op de knieën weliswaar drie keer kleiner dan bij hardlopen, maar een looppas is langer dan een wandelpas en een hardloper tikt de grond minder vaak aan. Daarbij is de belasting korter omdat de voet minder lang contact heeft met de grond. Dit zwakt de totale belasting af. Het nettoresultaat is dat de krachten die door de knie van een hardloper gaan per afgelegde afstand vergelijkbaar zijn met die van een wandelaar. De impact bij elke stap op het kniegewricht staat gelijk aan acht keer het lichaamsgewicht tijdens lopen. Sporten waarbij veel gedraaid en gekeerd wordt (intensieve balsporten, zoals voetbal) zijn veel belastender, waardoor deze wel tot artrose kunnen leiden.
Bron: EOS Wetenschap uit Podosophia nr. 5 september 2015
Benieuwd wat Podotherapie Eemland voor u kan betekenen? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!